Sunday, March 21, 2010

Rendang Tok (Perak)... ;p


  • Bahan2 nya :

·

    • 1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul
    • 3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.
    • 3 sm halia
    • 2 sm lengkuas - dikisar hingga halus.
    • 3 batang serai
    • dimesin
      • 30 sen cili kering
      • 300 gm bawang merah
      • 4 ulas bawang putih
    • 2 kuntum bunga lawang
    • 2 sm kulit kayu manis
    • 2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tampa minyak.
    • 1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
    • Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
    • Sekeping gula melaka kecil.
    • Garam secukup rasa.
  • Cara Membuatnya :-
    • Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
    • Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil besama daging. Biarkan mendidih.
    • Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering.
    • Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih.
    • Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salat dan cabai masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails